06-51853154 info@kwekerijroest.nl

Kwekerij Roest

Seizoensproducten  voor tuinplanten, forsythia’s , kattengras, wilgen voor Diergaarde Blijdorp en pompoenen.

Kwekerij Roest

Streekwinkel  en pompoenlekkernijen

Vanaf de pompoenfair tot eind oktober is er gerookte Knoflook, zelf geïmporteerd uit de Franse Schuren.

Kwekerij Roest

Streekwinkel  en pompoenlekkernijen

Pompoenlekkernijen uit eigen keuken: Pompoensoep, pompoencake, pompoenjam en pompoenchutney.

Kwekerij Roest

Agenda herfst 2017, 2 en 3 sept. Pompoenfair, 15 sept extra koopavond, 14 oktober rondleidingen op de kwekerij en 21 en 25 oktober halloweenpompoenen uitsnijden.

Kwekerij Roest

Teeler voor Addenda, voor de mooiste Hebe in verschillende potmaten en vele kleuren.

Kwekerij Roest

Pompoenfair: 120 soorten pompoenen, pompoenlekkernijen en een streekmarkt in het eerste weekend van september.

Kwekerij Roest

Streekwinkel  en pompoenlekkernijen

Vanaf het eerste weekend september tot halloween is de streekwinkel open met ruim 120 soorten pompoenen, pompoenlekkernijen uit eigen keuken en gerookte knoflook.

RECEPTEN

Pompoensoep

(ongeveer 1.5 liter soep)

+/- 750 gram pompoen, in stukjes
15 gram boter
1 ui
1 rode paprika
1 prei
1 teentje knoflook
1 liter kippenbouillon
zout en vers gemalen zwarte peper
Kerriepoeder
Paprikapoeder

Kook de pompoenstukjes gaar in de kippenbouillon en pureer het geheel daarna met een staafmixer of blender.
Smelt de boter en fruit hierin zachtjes de ui, prei, paprika en knoflook waarna dit kan worden toegevoegd aan de pompoenpuree met bouillon.
Voeg voor de smaak kerrie- en paprikapoeder en eventueel peper en zout toe.

Tip: Voeg eens wat stukjes kip of spek toe. Eventueel opdienen met croutons.

Pompoen-gember-walnootjam:

1kg pompoenen, geschild en ontdaan van zaadjes in plakjes
1kg inmaaksuiker
75 gram stukjes walnoot
geraspte schil en sap van 1 citroen
30 gram gemberwortel

Doe de pompoen, suiker citroenschil en-sap en de walnoten in een pan en laat staan tot de volgende dag.
Sla de volgende dag de gemberwortel met een hamer fijn en stop de stukjes in een mousselinen zakje. Doe dit in de pan.
Roer- op een laag vuur- tot alle suiker is opgelost. Breng aan de kook en laat zacht sudderen tot de pompoen helemaal doorschijnt (ca 35 min). Stort de massa in een koude kom. Verwijder het zakje met gember en schep de jam in warme, gesteriliseerde jampotten. Sluit de potten als ze nog warm zijn; plak de stikker erop als ze koud zijn.

Pompoen-appel-walnootjam

1kg pompoenen, geschild en ontdaan van zaadjes in plakjes
500 gram moesappels, geschild, geboord en van pittenontdaan
2 sinaasappels
2 citroenen
75 gram walnoot
2 kg suiker

Leg in een grote kom laagjes pompoenen en de helft van de suiker. Bedek met een theedoek en laat tot de volgende dag staan.
Doe de appelschijfjes in een andere kom. Pers de sinaasappels en citroenen en schenk dit sap bij de appelschijfjes. Voeg de walnoot toe. Bedek de kom en laat hem een nacht staan.

Stort de volgende dag de stukjes pompoenen, samen met de suiker en het vocht dat er ’s nachts uit is getrokken in een pan. Voeg de appels met het sap toe en tot slot de rest van de suiker. Verhit zachtjes al roerend. Zorg dat de suiker volledig wordt opgelost.
Breng aan de kook en laat 30-45 minuten zachtjes sudderen tot het mengsel dit, helder en stroperig is.
Vul warme, gesteriliseerde jampotten met het mengsel, sluit ze af als ze nog heeft zijn en etiketteer ze later.

Pompoenchutney

2 kg pompoenblokjes
1 liter kruidenazijn
4 ons schoongemaakte rozijnen
250 gram uien
40 gram gemberwortel, geschild of in stukjes gesneden
1 kg suiker
70 gram gepoft pompoenzaad
8 teentjes knoflook
5 kruidnagels
klein beetje kurkuma, kaneel peper en zout

Laat de ingrediënten zachtjes pruttelen tot alles dik en gebonden is.
Vul warme, gesteriliseerde jampotten met het mengsel, sluit ze af als ze nog heet zijn en etiketteer ze later.

Wist u dat: “ Pompenzaad zorgt voor opwinding”
Het televisieprogramma “ je bent wie je eet” is door dokter Gillian McKeith de pompoenpit besproken. Hij noemt de pitten “ de viagra voor de vrouw” Binnen 12 uur was er een stijging van de verkoop in de supermarkten te merken en in Schotland steeg de verkoop binnen een week met 700 %!!

De pitten kunnen rauw worden gegeten, geroosterd in een droge koekenpan of gefrituurd in vet. De pitten hebben, nadat je het crèmekleurige beschermlaagje eraf hebt gepeld, een prachtig helgroene kleur die je kunt gebruiken om te combineren in gerechten. Pompoenen doen het bijvoorbeeld goed naast het rood van tomaten, wit van geitenkaas, geel van maïs en zwarte bonen. Strooi er wat rauwe rode uienringen over en overgiet met een vinaigrette naar keuze. Als zo’n salade een beetje lekker is klaargemaakt kun je er behoorlijk opgewonden van raken, van welk geslacht dan ook.

Gerookte knoflook

Als kookliefhebber kent u het vast wel: knoflook die in korte tijd niet meer bruikbaar is. Nooit meer misgrijpen? Kies dan voor ambachtelijk gerookte knoflook. Deze knoflook wordt gedurende twaalf dagen koud gerookt. Dit geeft niet alleen een heerlijk subtiel rookaroma aan de knoflook, maar zorgt ook voor een uitzonderlijk lange houdbaarheid. Als basis voor onze gerookte producten wordt een zeer hoogwaardig knoflookras gebruikt; lang niet alle typen knoflook lenen zich ervoor gerookt te worden. Na gerookt te zijn blijft de gerookte knoflook in goede staat bij kamertemperatuur tot wel twaalf maanden na de oogst; op een echt koele en droge plek (kelder, schuur, zolder, etc.) zelfs nog wel langer. Zo’n gerookte knoflookstreng is tevens een zeer decoratieve, zacht geurende aanwinst aan de keukenwand!

Onze zogeheten ‘najaars-knoflook’ wordt ieder jaar geplant in oktober en wordt half juni geoogst. Onze zogeheten ‘voorjaars-knoflook’ wordt geplant in februari en wordt in de laatste week van juli geoogst. Na een bereidings-proces van 22 dagen is de najaarsknoflook rond half juli beschikbaar voor consumptie (met een houdbaarheid van circa zes maanden); de voorjaarsknoflook komt in gerookte vorm beschikbaar in een ruimer assortiment rond eind augustus en kent een houdbaarheid van ruim twaalf maanden.

Gebruik in de keuken
Onze gerookte knoflook is een ambachtelijk topproduct van Franse origine. Het delicate rookaroma komt in tal van Franse, Spaanse en Italiaanse gerechten volledig tot zijn recht. Het proces van koud roken gaart de knoflook niet; u kunt deze dan ook verwerken als rauwe knoflook. Onze grote bollen bevatten gemakkelijk te pellen, grote tenen.
Maar niet alleen in de Europese keuken komt deze knoflook tot zijn recht; ook is het overheerlijk in tal van Aziatische gerechten!
Probeert u het eens, u zult zich afvragen hoe u ooit zonder kon koken!